Historie - Autoladder 752

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Historie

In 1958 kreeg de Alkmaarse Vrijwillige Brandweer de beschikking over een nieuwe ladderwagen, die verder door het leven is gegaan als de “752”.
Het korps Burgerplicht, die als ladderkorps gebruiker werd van deze ladder-wagen, was enorm trots op de nieuwe aanwinst.
De oude ladderwagen kreeg een 2e leven bij de brandweer Bergen.
De “752” is een unieke auto van het (Engelse) merk Commer met een Magirus ladderpakket. Het is een geheel open wagen bestemd voor een bezetting van 10 personen.
Tevens had de auto de beschikking over een voorbouwpomp, zodat het voor de watervoorziening selfsupporting was. Bij vele branden heeft de ladderwagen zijn grote waarde bewezen.
Speciaal ten tijde van de pyromaan van Alkmaar (1970/1971) heeft zowel de auto als het korps Burgerplicht vele overuren gemaakt.
Onze autoladder in actie tijdens een brand in 1960.
Na 27 jaar trouwe dienst werd de “752” in 1985 vervangen door een nieuwe en modernere ladderwagen.
De gebruiker, het korps Burgerplicht, heeft in die tijd verwoede pogingen ondernomen om de “752” over te nemen. Er is toen een officieel bod van fl. 1879,= gedaan aan de gemeente. Het bedrag was gebaseerd op het oprichtingsjaar van het korps Burgerplicht.
De toenmalige commandant was niet gecharmeerd van een dergelijke overname en heeft het gemeentebestuur geadviseerd de auto niet te verkopen aan het brandweerkorps. Op zijn verzoek is het toen geschonken aan het nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis.
Begin 2010 heeft de directie van het Nationaal Brandweermuseum contact opgenomen met de Brandweer Alkmaar inzake het afstoten van een hoeveelheid rollende materieel, waaronder de “752”. Brandweer Alkmaar heeft daarop aangegeven niet in de omstandigheid te verkeren om het voertuig terug te nemen. Er is toen door hen doorverwezen naar de voormalige gebruikers van de “752”, het korps Burgerplicht.
Aangezien er op korte termijn uitsluitsel moest worden gegeven aan het Brandweermuseum heeft een aantal oud-leden van het korps (die zelf nog met de Commer hebben gewerkt) daarop besloten om het voertuig over te nemen en het onder te brengen in een inmiddels opgerichte Stichting ter behoud van de ladderwagen.
De “752” is weer terug in Alkmaar!!!


Nog een foto waarbij de ladder werg ingezet.
Brandweer training in 1957

Leuk filmpje over hoe in 1957 de brandweer getraind werd.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu